Obiad/ Przekąski/ Tarty wytrawne/ Wege

Tarta na spodzie z marchewki

Uwielbiam nietypowe, warzywne eksperymenty. Przerobiłam już pizzę na spodzie z kalafiora i brokuła, brownie z fasoli czy buraka… Czas na marchewkę! A dokładniej – tartę na spodzie z marchewki. Mam taką zasadę, że przy wszystkich nietypowych daniach najlepszym testerem są dla mnie rodzice. Szczególnie tata, który jest raczej tradycjonalistą. Jeśli więc sięga on po kawałek mojego wypieku, nie wyczuwa niczego “dziwnego” i sięga po kolejny… to wiem, że test został zdany 😉
Tarta na spodzie z marchewki przeszła test celująco. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale też niskokaloryczna – jedna porcja ma około 120 kcal! Dla zainteresowanych – nie zawiera też glutenu. Taka tarta marchewkowa z porem i szpinakiem stanowi bardzo fajną przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Boki są przyjemnie chrupiące, natomiast sam spód – bardziej zwarty, dobrze utrzymujący nadzienie i nie kruszący się przy krojeniu. To co, skusicie się?


Składniki:
 
Na spód:
·         200 g marchewki
·         1 duże jajko
·         70 g mąki kukurydzianej
·         ½ łyżeczki soli
·         ½ łyżeczki curry
·         szczypta chilli
·         garść płatków owsianych lub otrębów
Nadzienie:
·         2 jajka
·         1 por (tylko biała część)
·         2 garście szpinaku
·         3 łyżki jogurtu naturalnego
·         2 łyżki kukurydzy konserwowej
·         3 suszone pomidory
·         1 łyżka masła
·         sól, pieprz, suszone oregano, suszony czosnek niedźwiedzi
·         2 łyżki pestek dyni
·         2 łyżki płatków migdałów
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko i przyprawy. Połączyć składniki i zagnieść w jednolite „ciasto”. Wyłożyć nim spód i boki prostokątnej formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem), wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej płatkami owsianymi. Spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez ok. 15 minut.
Pora dokładnie umyć,  pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pora i podsmażać przez kilka minut. Suszone pomidory pokroić i dodać do pora. Szpinak umyć, dodać na patelnię. Podsmażać całość, mieszając. Na koniec dodać przyprawy, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnym i szczyptą soli. Połączyć z podsmażonymi warzywami i wyłożyć na podpieczony spód tarty. Wierzch posypać kukurydzą, pestkami dyni i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Podawać na zimno lub na ciepło.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj