Makaron/ Obiad/ Ryby

Makaron z łososiem, cukinią i grejpfrutem!

Miłośnicy łososia wiedzą, że ta ryba nie wymaga wielu dodatków. Sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny w zupełności wystarczą. Ale co się stanie, jeśli zastąpimy cytrynę innym owocem cytrusowym? Przetestowałam. Z grejpfrutem łosoś łączy się bardzo dobrze. Z makaronem i cukinią również, tworząc pyszne, pełnowartościowe danie, które syci na długo.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 opakowania makaronu świderki (u mnie pełnoziarnisty)
  • 100 g wędzonego filetu z łososia
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1/2 czerwonego grejpfruta
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę. Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć ją z dwóch stron, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać do niej porwanego na kawałki łososia, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę oraz makaron, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut. Przełożyć na talerz. Grejpfruta obrać, ostrym nożem odkroić białą skórkę. Miąższ pokroić w drobne kawałki. Wymieszać z makaronem i podawać.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj