Lasagne z cukinii to świetny pomysł na lekkie i zdrowe danie obiadowe. Zamiast płatów makaronu mamy tutaj plastry cukinii, zamiast tradycyjnego mięsnego sosu – szpinak z serkiem białym typu włoskiego (chociaż ricotta sprawdzi się równie dobrze). Nie ma też beszamelu, który został zastąpiony prostym sosem pomidorowym. To naprawdę łatwa zapiekanka pełna warzyw. Dla wszystkich tych, którzy ograniczają kalorie (ale nie tylko dla nich), lasagne z cukinii to propozycja wprost idealna!
Lasagne z cukinii ze szpinakiem i serem
Składniki:
3 młode cukinie
1 opakowanie (220 g) serka typu włoskiego (np. capri) lub ricotty
3 jajka
2 ząbki czosnku
300 g szpinaku (najlepiej świeżego)
łyżeczka oliwy
sok i skórka z połowy cytryny
Szybki sos pomidorowy
1/2 cebuli
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
ok. 300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta soli, pieprzu i cynamonu
duża szczypta oregano
Ponadto:
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, oregano – do smaku
Lasagne z cukinii – wykonanie
Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż. Plastry posolić i zostawić na durszlaku do odsączenia (cukinia ma w sobie sporo wody, więc ten krok jest bardzo istotny).
Serek przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem, wbić jajka, dodać sól i pieprz oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, dodać posiekany ząbek czosnku i mieszać, aż szpinak straci objętość.
Lekko przestudzić szpinak, posiekać go i wmieszać do serka.
Można też użyć mrożonego szpinaku – należy go jednak bardzo dobrze odparować bądź odcisnąć z nadmiaru wody po rozmrożeniu.
Sos pomidorowy: cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i zeszklić ją. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem, oregano i szczyptą cynamonu. Podsmażać jeszcze przed minimum 5 minut (jeśli mamy czas, możemy dłużej – sos będzie jeszcze smaczniejszy).
Cukinię obsuszyć na ręczniku papierowym.
W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć 3 -4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić po dnie.
Na to wyłożyć plastry cukinii (jak plastry lazanii) – następnie połowę sera ze szpinakiem, na to kilka łyżek sosu pomidorowego. Układać warstwami (cukinia, ser, sos), aż do wyczerpania składników.
Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli.
Najlepiej kroi się po przestudzeniu.
2 komentarze
lukaszmakeup.pl
23 stycznia 2021 at 19:12Omg jak to wygląda smacznie!
CookUp
3 marca 2021 at 21:15Fantastyczny alternatywa dla klasycznej lasagne, która niestety jest dość ciężkim daniem. W ten sposób można pozwolić sobie na nieco więcej, a kubki smakowe będą na 100% zachwycone. Jesteśmy na tak! 🙂