Obiad/ Tarty wytrawne

Tarta brokułowa ze szpinakiem

Wiele wytrawnych tart już w życiu upiekłam, ale wcześniej nie wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać w nadzieniu brokuła. Połączyłam go ze szpinakiem, jogurtem i suszonymi pomidorami. Na wierzch dodałam mozzarellę – zapieczony ser robi robotę 😉 Wyszło pysznie i całkiem zdrowo, bo na spodzie orkiszowym. Taka tarta brokułowa to fajny pomysł na lunch lub lekki obiad. Z sałatką będzie idealna 🙂

Tarta brokułowa ze szpinakiem

Składniki:
spód:
240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
70 g masła
50 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 /2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki oregano

nadzienie:
1 brokuł
150 g szpinaku
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
50 g mozzarelli
sól, pieprz

Mąkę wymieszać z solą i oregano, połączyć z masłem i twarogiem. Wbić jajko, zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie: brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Gdy będą miękkie, odstawić do ostudzenia. Odłoźyć kilka różyczek do dekoracji.


Szpinak podsmażyć na patelni (mrożony lub świeży), dodać czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.
Jajka zmiksować z jogurtem. Ostudzonego brokuła zmiksować razem ze szpinakiem, a następnie połączyć z jogurtem i jajkami, krótko miksując. Doprawić solą i pieprzem do smaku.


Schłodzone ciasto wyjąć z folii i wylepić nim spód i boki formy wysmarowanej lekko masłem (u mnie podłużna forma z wyjmowanym dnem o dł. 36 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. ziarnami fasoli czy grochu. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po czym usunąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć, zalać nadzieniem brokułowo-szpinakowym. Na wierzchu ułożyć suszone pomidory, mozzarellę oraz odłożone wcześniej różyczki brokuła.
Tartę piec przez 25 minut lub do chwili, kiedy masa się zetnie. Kroić po wystudzeniu.

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    CookUp
    27 września 2019 at 11:15

    Wygląda przepysznie i jesteśmy pewni, że smakuje jeszcze lepiej. Świetny pomysł na coś bardzo lekkiego i pysznego. 🙂 Inspirujesz na swoim blogu, więc będziemy wracać z największą przyjemnością, by obserwować nowe pomysły! 🙂

  • Skomentuj