Obiad/ Tarty wytrawne

Tarta brokułowa ze szpinakiem

Wiele wytrawnych tart już w życiu upiekłam, ale wcześniej nie wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać w nadzieniu brokuła. Połączyłam go ze szpinakiem, jogurtem i suszonymi pomidorami. Na wierzch dodałam mozzarellę – zapieczony ser robi robotę 😉 Wyszło pysznie i całkiem zdrowo, bo na spodzie orkiszowym. Taka tarta brokułowa to fajny pomysł na lunch lub lekki obiad. Z sałatką będzie idealna 🙂

Tarta brokułowa ze szpinakiem

Składniki:
spód:
240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
70 g masła
50 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 /2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki oregano

nadzienie:
1 brokuł
150 g szpinaku
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
50 g mozzarelli
sól, pieprz

Mąkę wymieszać z solą i oregano, połączyć z masłem i twarogiem. Wbić jajko, zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie: brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Gdy będą miękkie, odstawić do ostudzenia. Odłoźyć kilka różyczek do dekoracji.


Szpinak podsmażyć na patelni (mrożony lub świeży), dodać czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.
Jajka zmiksować z jogurtem. Ostudzonego brokuła zmiksować razem ze szpinakiem, a następnie połączyć z jogurtem i jajkami, krótko miksując. Doprawić solą i pieprzem do smaku.


Schłodzone ciasto wyjąć z folii i wylepić nim spód i boki formy wysmarowanej lekko masłem (u mnie podłużna forma z wyjmowanym dnem o dł. 36 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. ziarnami fasoli czy grochu. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po czym usunąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć, zalać nadzieniem brokułowo-szpinakowym. Na wierzchu ułożyć suszone pomidory, mozzarellę oraz odłożone wcześniej różyczki brokuła.
Tartę piec przez 25 minut lub do chwili, kiedy masa się zetnie. Kroić po wystudzeniu.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj