Kasza/ Obiad

Klopsiki jaglane z kalafiorem

Propozycja na obiad lub pyszną przekąskę – klopsiki jaglane z kalafiorem to moje ostatnie eksperymentalne odkrycie. Jak to często bywa, danie powstało z potrzeby wykorzystania kalafiora, który leżał – ciut zapomniany – w lodówce i wprost wołał, by w końcu go spożytkować 😉 Proste składniki, niewiele pracy i mamy kilkanaście kuleczek, które możemy zjeść tak, jak lubimy najbardziej. Ja podałam je z sosem pomidorowym i ryżem, ale dobrze smakują też z dipem czosnkowym. Można też zrobić takie klopsiki jaglane i zamrozić część na później. Spróbujcie, są pyszne!

Klopsiki jaglane z kalafiorem

Składniki na ok. 16 klopsików:
1 mały kalafior
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g kaszy jaglanej
1/2 szklanki słonecznika
1/3 szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 g sera żółtego długo dojrzewającego (np. Bursztyn)*
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta chilli, szczypta kuminu

*w wersji wegańskiej można pominąć

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie i lekko przestudzić.
Kalafiora umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i startego kalafiora. Smażyć razem przez około 10 minut.
Do dużej miski przesypać ugotowaną kaszę, dodać zawartość patelni, przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Zblendować przy pomocy blendera ręcznego.
Na suchej patelni podprażyć słonecznik, dodać do masy razem ze startym żółtym serem i wymieszać.
Masa nie powinna być zbyt klejąca – jeśli jest za luźna, dodać odrobinę więcej bułki tartej. Nabierać porcję masy i formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 35 minut (aż klopsiki będą chrupiące i lekko się zezłocą).
Świetnie smakują zarówno solo (w roli przekąski) jak i w wersji obiadowej z dodatkami, np. ryżem i sosem pomidorowym.

Smacznego!

A jeśli masz ochotę na więcej podobnych przepisów, sprawdź koniecznie: klopsiki z soczewicy
lub
klopsiki z kaszy bulgur

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj