Kotleciki/ Obiad/ Wege

Roślinny lunchbox: klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowym

Wiecie co? Ostatnio postanowiłam przełamać swoje standardy. Być mniej perfekcyjna, nie odkładać wszystkiego na potem, nie czekać na lepszy moment, lepsze światło, ładniejsze ujęcie. Stąd też decyzja, żeby podzielić się z Wami moim pomysłem na klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowym, które zapakowałam do lunchboxa i na pewno będę częściej zabierać na wynos do pracy – takie są pyszne! Mimo, że fotografia przy sztucznym świetle do moja bolączka, w okresie jesienno-zimowym trudno jest mi wygospodarować czas na sesję zdjęciową w naturalnym oświetleniu. A przecież gotuję codziennie! Codziennie przygotowuję do pracy posiłki, wymyślam nowe przepisy, eksperymentuję. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokazać Wam (chociaż od czasu do czasu) zdjęcia sprawdzonych dań zrobione w świetle jarzeniówki ;).

Przyznaję, że inspiracją do stworzenia przepisu na klopsiki z soczewicy była pewna szwedzka sieciówka meblowa 😉 Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tam wege klopsików polanych sosem pomidorowym w towarzystwie komosy ryżowej, stwierdziłam, że to świetny i zdrowy pomysł na obiad! Nie miałam co prawda komosy, ale ryż też się sprawdza. Nie wiem, jak w oryginale, ale ja swoje klopsiki upiekłam zamiast smażyć. Samo zdrowie 🙂

Aha! Na blogu jest też wersja z zieloną soczewicą, gdybyście mieli akurat taką w swoich szafkach.

Klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowym

Składniki:

1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
1/2 szklanki mieszanki dowolnych orzechów lub pestek – u mnie pestki dyni i orzechy włoskie
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 cebuli
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz, oregano

Wykonanie:

Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ostudzić.

Orzechy i pestki podprażyć przez chwilę na suchej patelni. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać płatki owsiane i zmiksować na drobny proszek.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do cebuli i dusić razem przez około minutę. Dodać sos sojowy i pokrojone w paseczki suszone pomidory, wymieszać na patelni. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić.

Do dużej miski przełożyć soczewicę oraz marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodać przyprawy i zmielone orzechy z płatkami. Rękami wyrobić w miarę jednolitą masę – jeśli jest zbyt klejąca, dodać trochę więcej płatków owsianych lub bułki tartej.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego , układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej odrobiną oliwy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut, aż klopsiki będą chrupiące.

Przygotować sos pomidorowy: na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, dodać pomidory, sól, pieprz, oregano i miód. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos odparuje wodę i zgęstnieje.

Upieczone klopsiki podawać z sosem pomidorowym i ryżem lub kaszą.

 

Uwaga! Z masy można też formować kotleciki – wtedy będziemy mieć świetną bazę do burgerów z soczewicy 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj