Wiecie co? Ostatnio postanowiłam przełamać swoje standardy. Być mniej perfekcyjna, nie odkładać wszystkiego na potem, nie czekać na lepszy moment, lepsze światło, ładniejsze ujęcie. Stąd też decyzja, żeby podzielić się z Wami moim pomysłem na klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowym, które zapakowałam do lunchboxa i na pewno będę częściej zabierać na wynos do pracy – takie są pyszne! Mimo, że fotografia przy sztucznym świetle do moja bolączka, w okresie jesienno-zimowym trudno jest mi wygospodarować czas na sesję zdjęciową w naturalnym oświetleniu. A przecież gotuję codziennie! Codziennie przygotowuję do pracy posiłki, wymyślam nowe przepisy, eksperymentuję. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pokazać Wam (chociaż od czasu do czasu) zdjęcia sprawdzonych dań zrobione w świetle jarzeniówki ;).
Przyznaję, że inspiracją do stworzenia przepisu na klopsiki z soczewicy była pewna szwedzka sieciówka meblowa 😉 Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tam wege klopsików polanych sosem pomidorowym w towarzystwie komosy ryżowej, stwierdziłam, że to świetny i zdrowy pomysł na obiad! Nie miałam co prawda komosy, ale ryż też się sprawdza. Nie wiem, jak w oryginale, ale ja swoje klopsiki upiekłam zamiast smażyć. Samo zdrowie 🙂
Aha! Na blogu jest też wersja z zieloną soczewicą, gdybyście mieli akurat taką w swoich szafkach.
Klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowym
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
1/2 szklanki mieszanki dowolnych orzechów lub pestek – u mnie pestki dyni i orzechy włoskie
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 cebuli
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Orzechy i pestki podprażyć przez chwilę na suchej patelni. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać płatki owsiane i zmiksować na drobny proszek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do cebuli i dusić razem przez około minutę. Dodać sos sojowy i pokrojone w paseczki suszone pomidory, wymieszać na patelni. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić.
Do dużej miski przełożyć soczewicę oraz marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodać przyprawy i zmielone orzechy z płatkami. Rękami wyrobić w miarę jednolitą masę – jeśli jest zbyt klejąca, dodać trochę więcej płatków owsianych lub bułki tartej.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego , układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej odrobiną oliwy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut, aż klopsiki będą chrupiące.
Przygotować sos pomidorowy: na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, dodać pomidory, sól, pieprz, oregano i miód. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos odparuje wodę i zgęstnieje.
Upieczone klopsiki podawać z sosem pomidorowym i ryżem lub kaszą.
Uwaga! Z masy można też formować kotleciki – wtedy będziemy mieć świetną bazę do burgerów z soczewicy 🙂
1 Komentarz
Klopsiki jaglane z kalafiorem - Planeta Smaku
19 sierpnia 2019 at 15:57[…] jeśli masz ochotę na więcej podobnych przepisów, sprawdź koniecznie: klopsiki z soczewicylubklopsiki z kaszy […]