Miodownik to ciasto, które pojawia w moim domu jedynie na święta. Dlatego też nie może mi się znudzić 🙂 Zapach pieczonych miodowych blatów jest uzależniający. I chociaż jestem niecierpliwa, lubię poczekać tych kilka dni, aż ciasto zmięknie i smaki cudownie się połączą. Na blogu prezentowałam już przepis na tradycyjny miodownik. Tym razem przedstawiam wam wersję miodownika z jabłkami i galaretką. Dzięki przełamaniu smaku (i koloru) jest jeszcze ciekawszą propozycją na świąteczny wypiek. A Wy, którą wersję wybieracie?
Miodownik z jabłkami i galaretką
Na ciasto:
3,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem budyniowy:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
300 ml mleka
2 łyżki cukru
3/4 kostki miękkiego masła
opcjonalnie: 2 łyżki rumu lub spirytusu
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki wiśniowe
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
Dodatkowo:
1 słoik konfitury śliwkowej
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę z sodą i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wsypać cukier, wbić jajka i dodać miód. Połączyć razem z pokrojoną w kostkę margaryną. Zagnieść miękkie ciasto (może się delikatnie kleić, wtedy podsypać odrobiną mąki). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na blachę o wym. 25×30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto wyjąć z formy. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 blaty ciasta.
Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i przesmażyć, dodając 1 łyżkę masła. Ostudzić. Galaretki wymieszać z jabłkami i odstawić do stężenia.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mniejszą ilość mleka oraz 2 łyżki cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać 1 łyżkę rumu lub spirytusu (opcjonalnie) i dokładnie zmiksować.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać do uzyskania gęstej polewy.
Pierwszy blat miodowy ułożyć w foremce, posmarować połową słoika powideł śliwkowych i wyłożyć na to krem budyniowy. Drugi blat posmarować pozostałymi powidłami, ułożyć posmarowaną stroną na kremie. Na drugi blat wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć trzecim blatem. Polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Ciasto wstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce) najlepiej na całą noc. Miodownik z jabłkami i galaretką najlepszy jest 2-3 dni po upieczeniu.
4 komentarze
Magdalena
14 grudnia 2018 at 20:38ale pięknie wygląda!
Planeta Smaku
15 grudnia 2018 at 11:55Dziękuję 🙂
Majka
4 stycznia 2021 at 17:42Przepyszne ?
Planeta Smaku
4 stycznia 2021 at 18:31Cieszę się, że smakuje 🙂