Ciasta/ Ciasta kruche

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką – klasyka gatunku. Zawsze smakuje wspaniale i jest przy tym na tyle uniwersalne, że możemy wykorzystać do niego chyba wszystkie owoce. W sezonie na truskawki nie zastanawiałam się długo – musiałam wypróbować truskawkową wersję 🙂 Bardzo polecam!

Inspirowałam się przepisem z Moich Wypieków,

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Składniki (blacha o wym. 25×35 cm)

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/3 szklanki oleju

ok. 300 g truskawek
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko na stolnicy lub w malakserze. Podzielić na 2 części – jedna ma być trochę większa od drugiej, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (ciasto musi być w zamrażarce minimum 1 godzinę).

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Truskawki umyć, przekroić na pół. Na wystudzony spód wyłożyć ubitą piankę. Wyrównać i układać truskawki. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj