Kiedy myślę o idealnej szarlotce, przychodzi mi do głowy kilka kompozycji. Po pierwsze – kruche ciasto. Po drugie – dużo jabłek. Jabłka smakują dobrze w połączeniu z budyniem. A, jeszcze delikatna bezowa pianka też jest mile widziana. Niezdecydowanie w kuchni może przeszkadzać lub pomagać. Tym razem wyczarowałam szarlotkę, która zawiera wszystkie moje ulubione elementy. Tym razem nie mogę powiedzieć, że siła tkwi w prostocie. Zapraszam Was na naprawdę wypasioną wersję ciasta z jabłkami!
Składniki:
- 180 g mąki pszennnej
- 150 g mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru + 5 łyżek do piany
- szczypta soli
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 i 3/4 szkl. mleka
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukier, szczyptę soli, żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego dwie kule (większą na spód szarlotki, troszkę mniejszą do przykrycia jabłek) i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. 1 kg jabłek pokroić w plasterki, pozostałe pół kilograma pokroić w grubszą kostkę i oprószyć cynamonem. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej mleka. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować na prostokątnej blasze. Na nim ułożyć plasterki jabłek, przykryć budyniem i zetrzeć na to drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać przez 10 minut.
Z białek ubić pianę, dodając po 1 łyżce cukru (w sumie 5 łyżek). Ubitą pianę delikatnie wymieszać z jabłkami pokrojonymi w kostkę. Wylać pianę na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut (jeśli pianka zacznie się przypalać, przykryć ją kawałkiem papieru do pieczenia i dopiekać dalej).
Smacznego!
2 komentarze
Ola
14 maja 2023 at 11:55Jakiej wielkości blaszki używasz , bo nie we wszystkich przepisach podajesz a to jednak wazne
Planeta Smaku
15 maja 2023 at 18:29W tym przepisie nada się blacha o wymiarach 25×30 cm. Pozdrawiam 🙂