Ciasta/ Serniki

Sernik waniliowo-czekoladowy z malinami na spodzie brownie

Uwielbiam połączenie sernika i czekolady. Jeśli jeszcze dodać do tego maliny, to powstaje idealna kompozycja smaków. Taki sernik oczaruje każdego! Idealny na karnawałowe spotkania i nie tylko.

Składniki:

  • Spód brownie:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Sernik:
  • 1 kg zmielonego twarogu*
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g malin
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Czekoladę roztopić z masłem, dodać szczyptę soli, lekko ostudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować. Na koniec wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wym. 25×35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić.

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Czekoladę roztopić, przestudzić.
Do dużego naczynia przełożyć twaróg, zmiksować z cukrem, 1/2 torebki budyniu oraz ziarenkami z przeciętej na pół laski wanilii. Dodawać po jednym jajku, miksując przed dodaniem każdego przez około 30 sekund. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Do osobnego naczynia przelać około 1/4 masy serowej, połączyć ją z roztopioną czekoladą i 1/2 pozostałego proszku  budyniowego.

Na podpieczony spód brownie wylać masę waniliową. Na to wylać masę czekoladową. Na wierzchu ułożyć maliny (mogą być mrożone). Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim sernik do wystudzenia.

 Przygotować polewę: czekoladę połamać, roztopić razem ze śmietanką. Polać wystudzony sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj