Desery/ Inne słodkości

Waniliowo-rumowe gruszki w cieście francuskim

Delikatny, a zarazem wyszukany deser. Aromatyczne gruszki, które nabierają nieziemskiego smaku podczas gotowania w syropie cukrowo-waniliowo-rumowym wspaniale kontrastują z chrupiącym ciastem francuskim. Taki deser warto podać wyjątkowej osobie, lub… zjeść samemu. Najlepiej w duecie z dobrym winem 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 2 gruszki
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru 
  • kieliszek rumu
  • laska wanilii
  • szczypta kardamonu

Gruszki delikatnie obrać ze skórki. W rondlu zagotować wodę z cukrem, dodać przeciętą na pół laskę wanilii i kardamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać rum i włożyć gruszki (powinny być całkowicie zanurzone w syropie). Gotować je przez około 15 minut, po czym wyjąć z syropu i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Ciasto francuskie pokroić na paski o grubości ok. 2 cm. Zaczynając od wierzchołka gruszki, owinąć paski ciasta dookoła każdego owoca. Końce zawinąć pod spód gruszek. Owoce w cieście ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec przez około 25 minut lub do zrumienienia. Podawać z sosem waniliowym lub musem owocowym.

Dodaję do akcji

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj