Delikatny, a zarazem wyszukany deser. Aromatyczne gruszki, które nabierają nieziemskiego smaku podczas gotowania w syropie cukrowo-waniliowo-rumowym wspaniale kontrastują z chrupiącym ciastem francuskim. Taki deser warto podać wyjątkowej osobie, lub… zjeść samemu. Najlepiej w duecie z dobrym winem 🙂
Składniki (2 porcje):
- 2 gruszki
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- kieliszek rumu
- laska wanilii
- szczypta kardamonu
Gruszki delikatnie obrać ze skórki. W rondlu zagotować wodę z cukrem, dodać przeciętą na pół laskę wanilii i kardamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać rum i włożyć gruszki (powinny być całkowicie zanurzone w syropie). Gotować je przez około 15 minut, po czym wyjąć z syropu i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Ciasto francuskie pokroić na paski o grubości ok. 2 cm. Zaczynając od wierzchołka gruszki, owinąć paski ciasta dookoła każdego owoca. Końce zawinąć pod spód gruszek. Owoce w cieście ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec przez około 25 minut lub do zrumienienia. Podawać z sosem waniliowym lub musem owocowym.
Brak komentarzy