Składniki na około 12 ciastek:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki (dowolnej – użyłam żytniej)
2 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki cukru
1/2 banana
1/3 szklanki oleju
sok i skórka z 1/2 pomarańczy
1 jajko
W naczyniu połączyć ze sobą płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i kawę. W osobnym naczyniu wymieszać jajko, olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz banana rozgniecionego na puree. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać.Powstałą masę schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie z masy formować niewielkie kulki, lekko je spłaszczczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec przez około 15 minut w 170 stopniach. Wystudzić, zdjąć z blachy.
Brak komentarzy