Dziś mam dla Was przepis na marchewkowe ciastka owsiane. Na blogu były już gofry marchewkowe, teraz pora na chrupiące ciastka z dodatkiem marchewki 🙂 W okresie przed sesją zawsze odczuwam zwiększone zapotrzebowanie na energetyczne przekąski. Staram się jednak nie ulegać sklepowym pokusom i wybieram zdrowe, własnoręcznie upieczone ciastka. Te marchewkowe są super! Nie tylko pod względem smaku, ale też właściwości odżywczych! Oprócz płatków owsianych dodałam do nich bowiem daktyle, jagody goji i nasiona konopii. Te superdodatki bez problemu można dostać teraz w większości sklepów na dziale ze zdrową żywnością – warto po nie sięgnąć 🙂 Oczywiście nie są one konieczne, można je pominąć lub zastąpić ulubionymi bakaliami. Polecam te ciastka nie tylko studentom – to idealna, zdrowa przekąska bez dodatku cukru. Inspiracja: zielony środek
Składniki na 9 ciastek:
- 1 szklanka płatków owsianych (część zastąpiłam płatkami jaglanymi)
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi lub użyć dowolnej innej mąki)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki daktyli
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka oleju
- Dodatkowo (wedle uznania): garść jagód goji (lub żurawiny), garść nasion konopii (można pominąć lub dodać np. posiekane orzechy)
Daktyle zalać 1/2 szklanki wody i sokiem z pomarańczy, postawić na małym ogniu i gotować, aż staną się miękkie. Zblendować na gładką masę i lekko ostudzić.
Płatki owsiane, mąkę i cynamon wymieszać w misce, dodać jagody goji i nasiona konopii. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić do niej jajko, dodać miód i olej. Wymieszać razem z daktylowym kremem. Mokre składniki przełożyć do suchych i dokładnie wymieszać rękami, aż składniki połączą się w lekko klejącą masę. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko je spłaszczać i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut, do zezłocenia ciastek. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy