Jeśli szukacie przepisu na zdrowe gofry, dobrze trafiliście 🙂 Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące gofry owsiane z dodatkiem marchewki. Lekko korzenne, pełne błonnika – idealne na zdrowe i (wbrew pozorom) sycące śniadanie.Wypróbujcie ten przepis!
Składniki na 3 gofry:
- 1 średnia marchewka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (polecam Real Thai)*
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki kokosowej*
- szczypta sody
- szczypta soli
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
Mleko i wodę połączyć w rondelku, dodać ksylitol i lekko podgrzać (do temp. pokojowej). Dodać jajko i olej, wymieszać.
Płatki owsiane i orzechy zmielić w blenderze na mąkę. Wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mąką kokosową. Dodać mokre składniki oraz startą marchewkę i wszystko zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy (gęstsze, niż ciasto naleśnikowe).
Gofrownicę rozgrzać i posmarować lekko olejem. Wylać porcję ciasta i piec adekwatnie do mocy urządzenia (ok. 5-6 minut).
Podawać z ulubionymi składnikami, u mnie twarożek i powidła śliwkowe.
Smacznego!
*Uwagi: Jeśli nie posiadacie tych składników, mleko kokosowe można zastąpić krowim, a mąkę kokosową pszenną (lub inną, np. pełnoziarnistą). Uważajcie jednak wtedy na konsystencję ciasta, może wymagać odrobiny więcej płynu lub suchych składników.
Brak komentarzy