Owsianki/ Śniadanie

Pieczona owsianka bananowa z rabarbarem

Jak dawno nie jadłam owsianki w takiej formie! Ostatnio na śniadanie jem na zmianę: kanapki z dużą ilością kolorowych dodatków, omlety owsiane i biszkoptowe albo.. najbardziej klasyczną wersję owsianki – z jabłkiem i cynamonem. Czasem jednak mam ochotę na małą odmianę. Wykorzystuję sezon na rabarbar i zaczynam dzień od pysznej, pieczonej owsianki. Lubię takie poranki 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe)
  • 1 łyżka sezamu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży banan
  • garść rodzynek
  • 1 duże jajko
  • 1 średnia laska rabarbaru
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru
Płatki i otręby zalać jogurtem i odstawić na 10 minut. Banana rozgnieść na papkę. Wymieszać z płatkami w jogurcie, sezamem i rodzynkami, dodać żółtko. Białko ubić na pianę. Delikatnie przełożyć ją do pozostałych składników, mieszając łyżką. Rabarbar umyć i obrać, pokroić na małe kawałki. Do kokilek wysmarowanych masłem przełożyć masę owsianą. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać każdą porcję 1 łyżeczką cukru i szczyptą cynamonu. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Podawać na zimno lub na ciepło.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj