Skok temperatur za oknem spowodował, że nabrałam ochoty na rozgrzewające, pieczone śniadanie. Dziś wybrałam więc połączenie banana, masła orzechowego i aronii, przełamującej słodko-korzenny smak owsianki. Dodatkowo, owoce aronii mają mnóstwo witaminy C, która przyda się szczególnie w tym okresie. Co więcej, aronia podnosi ciśnienie krwi, przez co można zrezygnować z filiżanki małej czarnej do śniadania 😉 Wypróbujcie, pieczona owsianka jest pyszna!
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 banan
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- garść owoców aronii
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru lub miodu
Płatki owsiane wymieszać z siemieniem, orzechami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem oraz cukrem (opcjonalnie). Banana rozgnieść widelcem na papkę, wymieszać z jogurtem, masłem orzechowym i jajkiem. Wlać do suchych składników i wymieszać. Przelać masę do kokilek posmarowanych delikatnie tłuszczem i posypać owocami aronii. Zapiekać przez około 25 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy