Obiad/ Wege

Placki z cukinii, szpinaku i ricotty

Placki z cukinii to bardzo wdzięczne danie – można do niego bowiem dodać mnóstwo różnokolorowych warzyw, ziół czy przypraw, za każdym razem wyczarowując nowy smak tej potrawy. Tym razem postawiłam na zieleń – zielone cukinie, zielony szpinak, zielony szczypiorek. Do tego kremowa i delikatna ricotta skontrastowana z odrobiną świeżej papryczki chilli. Uwaga! Najlepsze i najbardziej chrupiące są tuż po usmażeniu, nie zwlekajcie więc i do dzieła!

Składniki (ok. 18 placków):
  • 2 cukinie
  • 1/2 cebuli
  • 1 spory ziemniak
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ricotty
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
Cukinie i szpinak umyć i osuszyć. Ziemniaka i cebulę obrać. Do wysokiego naczynia zetrzeć na dużych oczkach cukinie, cebulę i  ziemniaka. Dodać posiekane liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody, po czym dodać jajka, ricottę, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wymieszać masę łyżką tak, by konsystencją przypominała gęste ciasto. Na patelni rozgrzać grubszą warstwę oleju. Nakładać po łyżce ciasta, formując placki i smażyć na średnim ogniu, aż będą rumiane. Przewrócić na drugą stronę i kontynuować smażenie. Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z gęstym jogurtem, śmietaną lub ricottą.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj