Placki z cukinii to bardzo wdzięczne danie – można do niego bowiem dodać mnóstwo różnokolorowych warzyw, ziół czy przypraw, za każdym razem wyczarowując nowy smak tej potrawy. Tym razem postawiłam na zieleń – zielone cukinie, zielony szpinak, zielony szczypiorek. Do tego kremowa i delikatna ricotta skontrastowana z odrobiną świeżej papryczki chilli. Uwaga! Najlepsze i najbardziej chrupiące są tuż po usmażeniu, nie zwlekajcie więc i do dzieła!
Składniki (ok. 18 placków):
- 2 cukinie
- 1/2 cebuli
- 1 spory ziemniak
- garść świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 jajka
- 3 łyżki ricotty
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek
- olej do smażenia
Cukinie i szpinak umyć i osuszyć. Ziemniaka i cebulę obrać. Do wysokiego naczynia zetrzeć na dużych oczkach cukinie, cebulę i ziemniaka. Dodać posiekane liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody, po czym dodać jajka, ricottę, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wymieszać masę łyżką tak, by konsystencją przypominała gęste ciasto. Na patelni rozgrzać grubszą warstwę oleju. Nakładać po łyżce ciasta, formując placki i smażyć na średnim ogniu, aż będą rumiane. Przewrócić na drugą stronę i kontynuować smażenie. Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z gęstym jogurtem, śmietaną lub ricottą.
Smacznego!
Brak komentarzy