Zazwyczaj stawiam na proste i szybkie obiady, czasem jednak lubię zrobić coś bardziej złożonego. Tak powstały te naleśniki. Bezglutenowe, z mieszanki mąki jaglanej i ryżowej – są bardzo delikatne a przy tym ciekawe w smaku i stanowią zdrową odmianę tradycyjnych naleśników. Farsz z kurczaka i pora w mleku kokosowym okazał się świetnym pomysłem, a jeśli zostało Wam mięso z poprzedniego obiadu (np. z rosołu), to całość zajmie Wam jeszcze mniej czasu 🙂 Naleśniki uzupełniłam pesto z rukoli, które bardzo fajnie podkręca wszystkie smaki. Nie jest to jednak element kluczowy – jeśli naprawdę się spieszycie, możecie go pominąć. I tak będzie pysznie! 🙂
Składniki na ok. 6 sztuk:
- Naleśniki:
- 120 g mąki bezglutenowej (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 ml wody
- 50 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- Farsz:
- 1 por (tylko biała część)
- 1 nieduży filet z kurczaka
- liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki soli
- ok. 100 ml mleka kokosowego (polecam Real Thai)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka curry
- szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
- garść czarnych oliwek
- rukola
- opcjonalnie: pesto z rukoli:
- duża garść rukoli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- garść słonecznika
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
W naczyniu zmiksować ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawić na około pół godziny. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta. Smażyć, aż brzegi staną się lekko brązowe, po czym odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Naleśniki układać na talerzu.
Kurczaka umieścić w garnku, zalać wodą, dodać liścia laurowego i ziele angielskie oraz sól. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykrywką ok. 20 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wody i za pomocą dwóch widelców „rozszarpać” je na kawałki.
Białą część pora dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i dodać szczyptę soli. Podsmażać, mieszając, aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i przyprawy, smażyć jeszcze chwilę. Dodać mleko kokosowe i rozdrobnionego kurczaka. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Farsz doprawić solą do smaku. Dodać pokrojone oliwki i wymieszać.
Przygotować pesto z rukoli: rukolę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy blendera na pastę o wyczuwalnej strukturze.
Naleśniki smarować pesto, nałożyć farsz z pora i kurczaka, dodać kilka listków rukoli. Zwinąć w rulon.
Smacznego!
Brak komentarzy