Przepisów na zdrowe trufelki nigdy za wiele 😉 Tym razem wersja daktylowo-ziarnista, czyli w skrócie – wrzucamy wszystko, co mamy pod ręką i miksujemy. U mnie to pestki dyni, słonecznik, sezam, płatki owsiane, siemię lniane, orzechy ziemne, nasiona konopii i… ostropest. Może Was zdziwić ten ostatni składnik, jednak mielone ziarno ostropestu jest rewelacyjnym, naturalnym środkiem wspomagającym detoksykację naszej wątroby. Cóż, można więc śmiało powiedzieć, że takie kulki to nie tylko potężna dawka energii, ale też zdrowia!
Składniki (można zmieniać proporcje w zależności od upodobań):
- 1/2 szklanki orzechów (u mnie ziemne)
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki pestek dyni
- garść nasion konopii
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek
- 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ostropestu
- 1 łyżeczka kakao*
Daktyle zalać wrzątkiem. Gotować kilka minut, aby zaczęły się rozpadać. Odlać nadmiar wody.
Przy pomocy blendera zmiksować ze sobą wszystkie składniki, aż utworzą zwartą masę. Z masy formować niewielkie kulki. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
*ja najpierw zmiksowałam wszystkie składniki, podzieliłam masę na pół i do drugiej dodałam kakao – stąd moje kulki mają dwa kolory 🙂
Brak komentarzy