Przyszła wiosna, a wraz z nią ochota na lekki i zdrowy deser. Tak powstała dwukolorowa, jogurtowa panna cotta z musem truskawkowym. Swój ciekawy, zielony kolor zawdzięcza dodatkowi młodego jęczmienia – ten proszek to prawdziwa bomba witaminowa! Nie dziwi więc fakt, że coraz więcej sklepów wprowadza ten produkt do swojej oferty. Znajdziecie go m.in. na Zdrowej Półce w sklepie Netto – polecam śledzić aktualne gazetki, wtedy nie przegapicie żadnych promocji 🙂
Jogurtowa panna cotta z młodym jęczmieniem jest bardzo delikatna, lekka i niskokaloryczna. Jej przygotowanie jest bardzo proste a sam deser wygląda efektownie. Warto ją zrobić na powitanie wiosny! 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka truskawek – użyłam mrożonych
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego zdrowego zamiennika cukru)
Żelatynę zalać wodą i dokładnie wymieszać, by całkowicie się rozpuściła. Lekko przestudzić.
Jogurt zmiksować z miodem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować na gładką masę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać młody jęczmień i ponownie zmiksować. Do przygotowanych szklanek wylać zieloną masę jogurtową, wstawić na 5 minut do zamrażarki. Gdy lekko stężeje, na wierzch wylać białą masę. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Truskawki umieścić w rondelku. Dodać ksylitol i odrobinę wody. Podgrzewać, aż owoce się rozmrożą. Zmiksować przy pomocy blendera na gładki mus.
Panna cottę wyjąć z lodówki minimum 15 minut przed podaniem. Polać musem truskawkowym i udekorować według uznania (użyłam jagód goji).
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy