Ciasta/ Tarty na słodko/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Czekoladowa tarta jaglana z nektarynkami

Ostatnio wykorzystałam kaszę na śniadanie, a teraz czas na deser! Jaglany spód do tarty to eksperyment, który sprawdził się wyjątkowo dobrze. Jako dodatek do nadzienia użyłam masła orzechowego, którego aromat można było od razu wyczuć po wyjęciu ciasta z piekarnika. I pachniało tak obłędnie, że musiałam spróbować jeszcze ciepłej tarty…

Składniki:Spód:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
2 jajka
masło i bułka tarta do wysypania formy
Nadzienie:
2 łyżki masła orzechowego
50 g masła
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 dojrzałe nektarynki
2 śliwki
2 łyżki cukru brązowego

Kaszę dokładnie opłukać na sicie. Zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Do gorącej kaszy dodać czekoladę i cukier puder, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać z jajkami. Tak przygotowany spód wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty o śr. 25 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Masło i masło orzechowe zmiksować razem z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę oraz mleko, dokładnie zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Nektarynki umyć, pokroić w półplasterki. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Ułożyć na tarcie i posypać brązowym cukrem. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj