Tarta czekoladowo-piernikowa z masłem orzechowym to pyszna propozycja na świąteczny deser bez pieczenia. Jest nieziemsko pyszna – gęsta, czekoladowa masa w połączeniu z masłem orzechowym i piernikowym spodem tworzy niezwykłe połączenie. Nie jest to deser z gatunku tych, które jemy w kilku dokładkach – jeden kawałek wystarczy, by wprawić się w błogi nastrój. Tylko nie próbujcie liczyć, ile kalorii ma porcja 😉
PS A bogatą historię powstania tej tarty możecie przeczytać na fanpage’u 🙂
- Spód piernikowy:
- 200 g kruchych ciastek kakaowych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki miękkiego masła (1 łyżkę zamieniłam na masło orzechowe)
- Masa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 4 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)
- 3 łyżki śmietany kremówki
Ciastka, przyprawę do piernika, cynamon, miód i masło zmiksować przy pomocy malaksera na masę przypominającą mokry piasek. Przygotować prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem (lub zwykłą keksówkę o dł. 15 cm – wtedy należy wyłożyć ją folią spożywczą, żeby łatwiej można było wyjąć tartę). Zmielone ciastka wyłożyć do blaszki i dobrze dociskając, wylepić nimi spód i boki formy. Wstawić do lodówki na około godzinę.
Czekoladę umieścić w rondelku ze śmietanką i szczyptą soli. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, odstawić masę z ognia i ostudzić.
Masło orzechowe zmiksować ze śmietanką. Wyłożyć łyżką na ciasteczkowy spód. Na wierzch delikatnie wylać czekoladę. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).
Stężałą tartę pokroić ostrym nożem na kawałki. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy