Bez kategorii

Babka z ajerkoniakiem

Jak tam mijają Wam ostatnie dni? Mam nadzieję, że są pełne uśmiechu, radości i smakowitości! 🙂 U mnie tak to właśnie wygląda, z czego jestem bardzo zadowolona. Pogoda w końcu nie zrobiła nam psikusa, witając nas pięknym słońcem i zachęcając do wyjścia na dłuugi spacer. Korzystajmy z tych spokojnych dni jak najwięcej!
Tymczasem zostawiam przepis na przepyszną babkę z ajerkoniakiem, królującą na moim wielkanocnym stole. Jest mięciutka, delikatna i ma śliczny, żółty kolor. Długo pozostaje świeża. I obojętnie, czy macie na nią ochotę teraz, czy na razie pasujecie z pieczeniem – warto zapisać sobie gdzieś ten przepis, bo jest naprawdę godny polecenia! 

inspiracja: Słodkie Fantazje
Składniki:
  • 5 średniej wielkości jajek
  • 150 g cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. ajerkoniaku
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy (kilka kropli)
dodatkowo:
  • garść rodzynek namoczonych w rumie
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut na dużych obrotach miksera). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Cały czas miksując stopniowo dolewać olej. Dalej miksując dodać ajerkoniak.
Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka. Wsypać rodzynki (opcjonalnie), wmieszać je w ciasto.
Przygotowaną masę wlać do formy na babkę z kominkiem (użyłam silikonowej)
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut lub trochę dłużej (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, przestudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować lukrem bądź cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj