Ciasta/ Ciasta z jabłkami/ Tarty na słodko

Pełnoziarniste mini szarlotki z budyniem

Kto z nas nie rozczula się nad widokiem i zapachem szarlotki? Bardzo lubię wersję z kratką na wierzchu. To taki symbol domu, babcinych wypieków, tradycji. A gdyby tak zrobić małe szarlotki dla każdego? Kratka na wierzchu, trochę cukru pudru a w środku nadzienie z budyniu i soczystych jabłek. Ślinianki pracują na samo wspomnienie tych słodkości. Pełnoziarnista wersja też jest pyszna.

Składniki (6 szt.):

  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 70 g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia
 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól. Uformować kopiec, zrobić dołek i wbić do niego jajko. Połączyć z pokrojonym w kostkę masłem, szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, uformować z ciasta dysk i wstawić do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie ugotować budyń – szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące mleko, mieszając energicznie. Odstawić z ognia.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać koła, wylepić nim przygotowane foremki do tartaletek (wysmarowane uprzednio masłem i obsypane mąką). Z pozostałego ciasta wykroić paski, z których na wierzchu ułożymy kratkę. Spody nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na każdym ciastku ułożyć kilka kawałków jabłka, oprószyć cynamonem i przykryć budyniem (ok. 2 łyżki). Przykryć paskami z ciasta, tworząc kratkę na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj