Lubię otworzyć lodówkę i zupełnie spontanicznie stworzyć coś szybkiego na lekki posiłek. Tak też powstała sałatka, którą z powodzeniem można zapakować na wynos i w ten sposób zjeść poza domem pyszny i zdrowy lunch. Świetnie sprawdzi się także jako lekka kolacja – smakuje zarówno na ciepło, tuż po przyrządzeniu, jak i na zimno. Niewiele składników, ale dobranych tak, że wychodzi bardzo smaczna całość. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 1 mała cukinia
- 1/2 bakłażana
- 1 łyżka oleju
- dwie garści jarmużu
- 3 suszone pomidory
- 1/2 puszki zielonej soczewicy
- świeża bazylia
- sól, pieprz i oregano
Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Liście jarmużu umyć i osuszyć, usunąć z nich twarde części, a listki wrzucić na patelnię. Po chwili dodać cukinię i bakłażana, posolić. Dodać posiekane suszone pomidory. Smażyć, często mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią i będą miękkie. Pod koniec dodać odsączoną z zalewy soczewicę i przyprawić do smaku. Wymieszać całość i zestawić z patelni. Posypać listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy