Obiad/ Sałatki/ Wege

Szybka sałatka z soczewicą, jarmużem, cukinią i bakłażanem

Lubię otworzyć lodówkę i zupełnie spontanicznie stworzyć coś szybkiego na lekki posiłek. Tak też powstała sałatka, którą z powodzeniem można zapakować na wynos i w ten sposób zjeść poza domem pyszny i zdrowy lunch. Świetnie sprawdzi się także jako lekka kolacja – smakuje zarówno na ciepło, tuż po przyrządzeniu, jak i na zimno. Niewiele składników, ale dobranych tak, że wychodzi bardzo smaczna całość. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1 łyżka oleju
  • dwie garści jarmużu
  • 3 suszone pomidory
  • 1/2 puszki zielonej soczewicy
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz i oregano
Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Liście jarmużu umyć i osuszyć, usunąć z nich twarde części, a listki wrzucić na patelnię. Po chwili dodać cukinię i bakłażana, posolić. Dodać posiekane suszone pomidory. Smażyć, często mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią i będą miękkie. Pod koniec dodać odsączoną z zalewy soczewicę i przyprawić do smaku. Wymieszać całość i zestawić z patelni. Posypać listkami świeżej bazylii.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj