Mięso/ Obiad

Hamburgery z grilla

Sezon piknikowo-grillowy w pełni! Warto wykorzystać wolne popołudnie na urządzenie pysznego posiłku na świeżym powietrzu. Tak przygotowane jedzenie smakuje najlepiej!

 

 

Oprócz kiełbasek, karczku i filetów z kurczaka warto czasem na grillu przygotować coś innego. Doskonałą propozycją są domowe hamburgery. Nie są skomplikowane ani trudne do zrobienia, a można mieć z ich przyrządzania prawdziwą frajdę! Wszystko, co trzeba przygotować, to ulubione dodatki: pokrojone warzywa, pikle, sos. Do tego dobrej jakości mięso, bułki i trochę przypraw. Gwarantuję, że nawet Ci, którzy nie przepadają za hamburgerami, skuszą się na taką spersonalizowaną wersję!

Składniki na 6 burgerów:
 
  • 600 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta suszonej kolendry

 

Dodatkowo:
  • 6 bułek
  • pikle warzywne
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa
  • ser żółty
  • pomidory
  • majonez
  • ketchup

 

Mięso wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku i przyprawami. Uformować 6 kotletów (wielkość dopasować do bułek), ułożyć na tacce i przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Po tym czasie burgery grillować z obu stron, aż będą odpowiednio wysmażone (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Bułki przekroić na pół, każdą ułożyć na grillu na kilkanaście sekund. Komponować hamburgery z ulubionych składników. Spiąć wykałaczką, aby nie rozpadały się podczas jedzenia.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj