Sezon piknikowo-grillowy w pełni! Warto wykorzystać wolne popołudnie na urządzenie pysznego posiłku na świeżym powietrzu. Tak przygotowane jedzenie smakuje najlepiej!
Oprócz kiełbasek, karczku i filetów z kurczaka warto czasem na grillu przygotować coś innego. Doskonałą propozycją są domowe hamburgery. Nie są skomplikowane ani trudne do zrobienia, a można mieć z ich przyrządzania prawdziwą frajdę! Wszystko, co trzeba przygotować, to ulubione dodatki: pokrojone warzywa, pikle, sos. Do tego dobrej jakości mięso, bułki i trochę przypraw. Gwarantuję, że nawet Ci, którzy nie przepadają za hamburgerami, skuszą się na taką spersonalizowaną wersję!
Składniki na 6 burgerów:
- 600 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta mielonego kminku
- szczypta suszonej kolendry
Dodatkowo:
- 6 bułek
- pikle warzywne
- czerwona cebula
- sałata lodowa
- ser żółty
- pomidory
- majonez
- ketchup
Mięso wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku i przyprawami. Uformować 6 kotletów (wielkość dopasować do bułek), ułożyć na tacce i przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Po tym czasie burgery grillować z obu stron, aż będą odpowiednio wysmażone (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Bułki przekroić na pół, każdą ułożyć na grillu na kilkanaście sekund. Komponować hamburgery z ulubionych składników. Spiąć wykałaczką, aby nie rozpadały się podczas jedzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy