Przedstawiam Wam bardzo fajny pomysł na mięso do obiadu – rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Prezentuje się na pewno lepiej niż zwykłe kotlety i stanowi ciekawe obiadowe urozmaicenie. Po ostudzeniu bardzo dobrze się kroi. Plasterki rolady z indyka można podawać z dowolnym sosem lub traktować jako wędlinę na zimno. Rozłożona na półmisku będzie dobrą propozycją przekąski na spotkaniach towarzyskich 🙂
Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 400 g (1 opakowanie) mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 100 g pieczarek
- 6 szt. suszonych pomidorów w oleju roślinnym
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju (można użyć tego z pomidorów suszonych)
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Szpinak rozmrozić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odparować nadmiar wody i ostudzić.
Mięso przeciąć wzdłuż tak, by powstał duży płat. Rozbić na prostokąt grubości ok. 2-3 cm. Przyprawić z dwóch stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na przekrojonego fileta nałożyć ostudzony szpinak, pieczarki z cebulką i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Ostrożnie zwinąć mięso w dość ciasną roladę. Można obwiązać ją sznurkiem, by zachowała swój kształt.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu, zawiązać rękaw i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Kroić po lekkim przestudzeniu. Najlepiej jednak rolada kroi się po całkowitym ostudzeniu – wtedy zachowuje najlepszy kształt.
Jeśli spodobał Wam się ten przepis na indyka, wypróbujcie też roladę z indyka w cieście francuskim lub roladę z pieczarkami.
Brak komentarzy