Prawdziwa misa mocy – kasza jaglana z lekkim curry, warzywami na parze i chrupiącym jarmużem to obiad, który mogłabym jeść codziennie! Połączenie prostych składników i aromatycznych przypraw przenosi zwykłe danie na inny poziom. To propozycja na zdrowy, wegański obiad, który jednocześnie syci i dodaje energii. Jeśli szukacie pomysłu na warzywne curry, nie będziecie zawiedzeni. Spójrzcie tylko na te kolory!
Składniki na 2 porcje:
- 1 ząbek czosnku
- plasterek imbiru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- ok. 100 ml wody
- pieprz i sól
- 1/2 cukinii
- ok. 150 g dyni piżmowej
- 2 laski selera naciowego
- 100 g kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 garści jarmużu
- odrobina oleju
Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Dynię obrać, pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w plastry. Warzywa umieścić na sitku do gotowania na parze i postawić w garnku z gotującą się wodą. Przykryć pokrywką. Gotować na parze przez około 10 minut.
W tym czasie ugotować kaszę jaglaną, wg wskazań na opakowaniu. Do gotującej się kaszy dodać kurkumę i szczyptę soli.
Jarmuż umyć i osuszyć, usunąć twarde części, ułożyć na blasze do pieczenia i skropić odrobiną oleju. Posypać szczyptą soli, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 5 minut, aż jarmuż będzie chrupiący (uważając, aby go nie przypalić).
Na patelni rozgrzać olej. Dodać drobno posiekany imbir i czosnek oraz przyprawy: kmin, curry i paprykę słodką. Podsmażyć chwilę. Wlać mleczko kokosowe, wodę i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną wyłożyć na talerz razem z warzywami ugotowanymi na parze, polać sosem. Na wierzchu ułożyć chipsy z jarmużu.
Smacznego!
Brak komentarzy