Lubię śniadania, które mogę celebrować dłużej niż tylko kilka minut każdego poranka. W weekend wyciągam z przyjemnością wyciągam więc gofrownicę. Prawie za każdym razem wymyślam inny przepis na gofry, dzięki czemu mam możliwość ciągłych eksperymentów. Czekoladowe gofry z mąki owsianej robi się błyskawicznie. Do tego kawa i z takim śniadaniem mogę podbijać świat 😉
PS porcja jednoosobowa, ale łatwo można ją podwoić i podzielić się z kimś bliskim:)
- 50 g mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 jajko
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego/roztopionego oleju kokosowego/masła
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać gofrownicę, wlać do niej porcję ciasta (połowę). Gofry piec wg wskazań gofrownicy (u mnie ok. 5 minut). Upieczone gofry odstawić na kratkę, by nieco odparowały i pozostały chrupkie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy