Kiedy o poranku zobaczyłam na stole wielką miskę truskawek, inspiracja na śniadanie przyszła sama. Szybki przegląd lodówki, kilka minut pracy i po chwili na talerzu wylądowały owsiane placuszki z ricottą. Grube i puszyste, z kawałkami truskawek – po prostu pyszne! Już raz przetestowałam ricottę w placuszkach, więc wiedziałam, że to dobry wybór:)
To co, robicie?
Owsiane placuszki z ricottą i truskawkami
Składniki na 2 porcje (10 szt.)
2 jajka
1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
3 łyżki ricotty
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyżka wybranego słodzidła – u mnie cukier trzcinowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
kilka sztuk truskawek
odrobina oleju do smażenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać ricottę, jogurt i cukier, zmiksować. Wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia i cynamon, ponownie zmiksować do połączenia składników.
Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.
Patelnię rozgrzać, posmarować odrobiną oleju. Łyżką wykładać ciasto, a następnie na każdym placuszku ułożyć kilka pokrojonych w plasterki truskawek. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
1 Komentarz
Melvit
17 czerwca 2019 at 12:27Płatki można zalać odrobiną wody lub nawet jogurtem, odstawić – wówczas zmiękną i zblendować. Niekoniecznie muszą być zmielone. A tak poza tym ricotta nadaje tym placuszkom wyrazistości i sprawia, że wszystko ładnie łączy się w całość.