Cukinia w wersji słodkiej nie jest chyba dużym zaskoczeniem wśród blogerów kulinarnych. W smaku prawie niewyczuwalna, a dodana do potraw nadaje im niezwykłej wilgotności. Tym razem wykorzystałam cukinię do zrobienia placuszków owsianych. I muszę przyznać, że takie śniadania mogłabym jeść bardzo często.
Składniki na 4 placki:
120 g cukinii (u mnie połowa małej)
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 czubata łyżeczka kakao
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru/syropu z agawy/miodu
Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dobrze odcisnąć. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać jogurt i wymieszać.
Płatki owsiane, cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Wsypać do masy cukiniowej, wymieszać do połączenia składników.
Smażyć niewielkie placuszki z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
Brak komentarzy