Bez kategorii

Sałatka z kurczakiem w marynacie jogurtowej

Jak dla mnie, idealna na letni obiad. Kiedy upał w kuchni daje się we znaki, ciężko jest stać przy garach – to żadna przyjemność – no chyba że ktoś lubi saunę 😉 Polecam!



Składniki (2 porcje):

Kurczak:
1 duża pierś z kurczaka
200g jogurtu naturalnego (gęstego)
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, zioła prowansalskie
olej do smażenia

Sałatka:
mieszanka sałat (u mnie lodowa, masłowa, rukola i młody szpinak)
pomidor
rzodkiewka
papryka czerwona
2 kromki chleba pełnoziarnistego

Sos:
5 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż na dwie równe części. Jogurt zmieszać z musztardą, czosnkiem i przyprawami. Włożyć mięso do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Piersi z kurczaka wyjąć z marynaty i usunąć jej nadmiar. Smażyć z obu stron po około 5 minut. Przed pokrojeniem zostawić do ostudzenia.

Zrobić sos: zmieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. 

Sałatę umyć, rozłożyć na półmisku. Dodać umytego i pokrojonego w ćwiartki pomidora, pokrojoną rzodkiewkę, wymieszać. Chleb pokroić w kostkę, usmażyć grzanki na odrobinie oleju. Posypać nimi sałatkę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka i polać sosem. 
Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj