Chcesz zaskoczyć gości przekąską, po którą z chęcią będą sięgać na przyjęciu? Wybierz ten mus. Jego delikatna, kremowa struktura idealnie współgra z kruchością ziołowo-serowych ciasteczek. To danie nie tylko wygląda elegancko, ale też zachwyca smakiem.
Składniki (ok. 10 porcji):
Krakersy:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki (ok.40 g) masła
- 50 g startego sera żółtego
- 1/4 szklanki zimnej wody
Mus pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 125 g serka Arla Apetina pomidory i bazylia
- 200 ml śmietany kremówki
- kilka kropli sosu worcester
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Do przybrania:
- koperek, serek kremowy, orzechy włoskie, świeżo mielony pieprz
Przygotować krakersy: wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto (nie powinno kleić się do rąk – jeśli tak jest, dodać jeszcze trochę mąki). Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać okrągłe ciastka (użyłam do tego szklanki). Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 7 minut. Wyjąć, wystudzić.
Przygotować mus: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Pomidory przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, bazylią i sosem worcester a następnie zblendować na gładkie puree. Wymieszać z serkiem, dodać rozpuszczoną żelatynę oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować na jednolitą masę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. W kilku porcjach wmieszać ją do pomidorowej masy, bardzo delikatnie – by zachować puszystą strukturę musu.
Tak przygotowany mus przelać do prostokątnej formy na ciasto* i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciąć z masy kółka (za pomocą foremki lub szklanki o średnicy mniejszej niż upieczone ciastka).
Ułożyć mus na krakersach, udekorować łyżeczką kremowego serka, orzechem włoskim i koperkiem. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać schłodzone.
*jeśli dysponujemy metalowymi obręczami bez dna, możemy przelać mus bezpośrednio do takich foremek, ułożonych na folii spożywczej. Po schłodzeniu wystarczy delikatnie wyjąć mus z obręczy i ułożyć na krakersie.
Brak komentarzy