Inne przekąski/ Pasty i smarowidła/ Przekąski

Kremowy mus pomidorowy na ziołowych krakersach

Chcesz zaskoczyć gości przekąską, po którą z chęcią będą sięgać na przyjęciu? Wybierz ten mus. Jego delikatna, kremowa struktura idealnie współgra z kruchością ziołowo-serowych ciasteczek. To danie nie tylko wygląda elegancko, ale też zachwyca smakiem. 

Składniki (ok. 10 porcji):

Krakersy:
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki (ok.40 g) masła
  • 50 g startego sera żółtego
  • 1/4 szklanki zimnej wody
Mus pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 125 g serka Arla Apetina pomidory i bazylia
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka kropli sosu worcester
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Do przybrania:
  • koperek, serek kremowy, orzechy włoskie, świeżo mielony pieprz
Przygotować krakersy: wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto (nie powinno kleić się do rąk – jeśli tak jest, dodać jeszcze trochę mąki). Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać okrągłe ciastka (użyłam do tego szklanki). Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 7 minut. Wyjąć, wystudzić.
Przygotować mus: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Pomidory przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, bazylią i sosem worcester a następnie zblendować na gładkie puree. Wymieszać z serkiem, dodać rozpuszczoną żelatynę oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować na jednolitą masę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. W kilku porcjach wmieszać ją do pomidorowej masy, bardzo delikatnie – by zachować puszystą strukturę musu. 
Tak przygotowany mus przelać do prostokątnej formy na ciasto* i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciąć z masy kółka (za pomocą foremki lub szklanki o średnicy mniejszej niż upieczone ciastka). 
Ułożyć mus na krakersach, udekorować łyżeczką kremowego serka, orzechem włoskim i koperkiem. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać schłodzone.
*jeśli dysponujemy metalowymi obręczami bez dna, możemy przelać mus bezpośrednio do takich foremek, ułożonych na folii spożywczej. Po schłodzeniu wystarczy delikatnie wyjąć mus z obręczy i ułożyć na krakersie.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj