Muffiny nie zawsze muszą być słodkie! Pełnoziarniste muffiny z serkiem wiejskim i szpinakiem to fajny pomysł na zdrową przekąskę, którą można zabrać ze sobą na drugie śniadanie, czy zapakować w podróż. Serek wiejski sprawia, że są przyjemnie wilgotne i dobrze wyrastają. Oprócz szpinaku dodałam też do ciasta suszonych pomidorów, które sprawdzą się tutaj idealnie 🙂 Spróbujcie!
Na podstawie przepisu z bloga Chilli, czosnek i oliwa.
Pełnoziarniste muffiny z serkiem wiejskim i szpinakiem
Składniki na 12 szt.
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oliwy
3 jajka
1 szklanka kefiru
1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 suszone pomidory w oleju
150 g szpinaku baby
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
pestki dyni i czarnuszka do posypania muffinek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować 12 foremek na muffinki (najlepiej silikonowych*).
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, oregano i startym serem.
W osobnym naczyniu wymieszać rózgą oliwę z jajkami i kefirem. Dodać serek wiejski, posiekany szczypiorek, posiekane suszone pomidory i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać umyte liście szpinaku i podsmażyć, aż zmniejszy on swoją objętość. Przełożyć na sito i odsączyć delikatnie z nadmiaru wody, a następnie posiekać na desce.
Do mokrych składników dodać posiekany szpinak i wymieszać.
W misce z suchymi składnikami zrobić dołek i wlej do niej mokre składniki. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Otrzymane ciasto rozdzielić pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wierzch posypać pestkami dyni i czarnuszką. Wstawić do piekarnika i piez przez ok. 30 minut do suchego patyczka.
*użyłam też kilku papierowych papilotek i niestety, ciasto się do nich przykleiło – znacznie lepiej sprawdzają się te silikonowe.
Brak komentarzy