Drożdżowe to ten rodzaj ciasta, którego wykonanie zawsze jest dla mnie czystym relaksem i przyjemnością. Sama czynność zagniatania, oczekiwania na wyrośnięcie, a następnie dalsza praca z puszystym ciastem jest dobrym sposobem na wyciszenie i… ćwiczenie cierpliwości. W moim przypadku sprawdza się idealnie (a należę do osób mocno niecierpliwych;)).
Masz ochotę przygotować pyszne bułeczki, ale zniechęca cię czas potrzebny do ich wykonania? Żaden problem. Mam dla Ciebie przepis na nocne drożdżówki z truskawkami, twarożkiem i kruszonką. Cały trik polega na tym, żeby zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do wyrastania w…lodówce. Spokojnie, tam też wyrośnie 🙂 Taki sposób sprawia, że możemy cieszyć się ciepłymi, puszystymi, lekko maślanymi drożdżówkami na śniadanie. Kuszące? Wykorzystajcie ten patent i dajcie znać, jak wyszło!
Na podstawie przepisu Doroty z Moich Wypieków.
Nocne drożdżówki z truskawkami, twarożkiem i kruszonką
Składniki na ciasto drożdżowe (6 sztuk):
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
100 ml mleka
50 g masła, roztopionego
1 jajko
1 żółtko
50 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Ponadto:
1 szklanka truskawek
150 g twarogu półtłustego
50 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie ciasta drodżowego:
Wieczorem:
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać mleko, jajka, cukier i sól. Wyrobić, pod koniec dodając roztopione i ostudzone masło. Zagniatać ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki (u mnie na 8h).
Następnego dnia:
Wyjąć ciasto z lodówki (powinno ładnie wyrosnąć). Krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w odległościach od siebie (podczas pieczenia bułki sporo podrosną). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 – 45 minut lub do podwojenia objętości.
Twaróg zmiksować z ekstraktem waniliowym, jogurtem i cukrem, używając blendera. Składniki kruszonki połączyć ze sobą w osobnej misce, krótko wyrabiając, aż ciasto połączy się w okruchy.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek wyłożyć nadzienie – po łyżce twarożku i kilka truskawek, pokrojonych w plasterki. Posypać kruszonką.
Tak przygotowane bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170oC i piec około 25 minut.
*Można na tym etapie odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Tak postępuje autorka w oryginalnym przepisie.
2 komentarze
balzyn
26 lipca 2021 at 20:14Dzien dobry, czy dodaje Pani do ciasta zimne czy letnie mleko?
Planeta Smaku
27 lipca 2021 at 22:46Używam letniego mleka.
Pozdrawiam serdecznie, Aneta