Kto ma ochotę na prawdziwie rozpustny deser? Krucha i delikatna beza z chrupiącymi orzechami w połączeniu z puszystą śmietanką i karmelizowanym bananem to poezja dla zmysłów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać taki deser ukochanej osobie, na Walentynki czy też inną okazję. Bardzo polecam!
Składniki na około 6 bez:
- 4 białka
- 220 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 duży banan
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- gorzka czekolada do posypania
Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy piana będzie już w miarę sztywna, wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijąjąc, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijać przez około 3 minuty, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz delikatnie wmieszać orzechy. Pianę wykładać na papier do pieczenia, formując okręgi. Piec przez 20 minut w 150 stopniach, po czym zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć bezę przez około 60 minut. Wyłączyć, pozostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią. Banana pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, aż zacznie się karmelizować. Ostudzone bezy udekorować śmietanką oraz bananem, posypać orzechami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.
Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią. Banana pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, aż zacznie się karmelizować. Ostudzone bezy udekorować śmietanką oraz bananem, posypać orzechami i wiórkami czekolady. Podawać od razu.
Przepis dodaję do akcji:
2 komentarze
Adam
3 lipca 2019 at 12:31Jedno pytanie: ile to jest 1/2 posiekanych orzechów włoskich
Planeta Smaku
3 lipca 2019 at 12:53Chodzi o 1/2 szklanki, uzupełnilam przepis. Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂