Jako dodatek do barszczu lub przekąska w czasie przyjęcia. Paszteciki francuskie z kapustą i grzybami z ciasta są szybkie do zrobienia, proste i bardzo smaczne! Przygotowałam je do nowego numeru Magazynu Maszkety. Gorąco zachęcam do lektury! (kliknij tuta by przeczytać magazyn)
Paszteciki francuskie z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g suszonych grzybów
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
Suszone grzyby namaczamy w wodzie, a następnie gotujemy je przez około 20 minut i odcedzamy, zachowując wywar. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle. Kapustę drobno siekamy i odciskamy. Przekładamy ją do garnka, dodajemy cebulkę i zalewamy wywarem grzybowym. Dusimy razem, aż kapusta będzie miękka. Do przestudzonej kapusty dodajemy drobno posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, dzielimy je na prostokąty o szerokości ok. 15 cm. Po środku każdego, wzdłuż całej długości, układamy farsz. Smarujemy brzegi ciasta rozkłóconym żółtkiem i dokładnie zlepiamy. Ostrym nożem kroimy rulony na około 6 cm kawałki. Każdy pasztecik układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Podajemy jako dodatek do barszczu.
Brak komentarzy