Tarta z łososiem i szpinakiem to mój ulubiony sposób na pozostałe po świętach resztki. Wykorzystałam wszystkie pyszności, które zalegały mi w lodówce, a które zaczęły się nam powoli przejadać. Samotny kawałek pieczonego łososia w towarzystwie szpinaku i kruchego ciasta zyskał zupełnie nowy wymiar. I od razu znaleźli się chętni na tartę 🙂 Tarta z łososiem i szpinakiem to świetny pomysł na takie „czyszczenie” lodówki. Ja do mojej dodałam jeszcze kilka suszonych pomidorów, które świetnie pasują do całości. Sprawdzi się zarówno jako obiad lub sylwestrowa przekąska. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki kukurydzianej
80 g mąki orkiszowej jasnej
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
1 jajko
2 łyżki wody
Nadzienie:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 jajka
2 łyżki ricotty
3 łyżki jogurtu naturalnego
ok. 120 g łososia, upieczonego i rozdrobnionego
sól i pieprz
kilka suszonych pomidorów
koperek do posypania tarty
zobacz też moje propozycje zamienników:
- zamiast mąki kukurydzianej i orkiszowej można użyć 180 g mąki pszennej, pełnoziarnistej, żytniej lub owsianej,
- zamiast ricotty można użyć takiej samej ilości jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
- zamiast pieczonego łososia można użyć wędzonego,
- można pominąć suszone pomidory.
Mąkę kukurydzianą i orkiszową wymieszać, dodać sól, masło, wbić jajko i wlać wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Przygotować formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem (u mnie prostokątna o wym. 35 x11cm) – lekko posmarować ją masłem. Formę wylepić ciastem, dobrze dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie na małym ogniu rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą lub inną formą do ciasta.Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
Jajka zmiksować z ricottą, jogurtem naturalnym i skórką otartą z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Na upieczony spód nałożyć szpinak. Delikatnie zalać masą jajeczną a na wierzch rozłożyć rozdrobnionego łososia i drobno pokrojone suszone pomidory.
Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż masa jajeczna dobrze się zetnie. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekanym koperkiem.
Podawać na ciepło lub na zimno (wtedy też lepiej się kroi).
Smacznego!
Brak komentarzy