Uwielbiam potrawy, które w dużej mierze robią się same, są kolorowe, zdrowe i sycą na długo. Kasza pęczak nadaje się do tej roli idealnie. Pęczotto, czyli potrawka przygotowywana analogicznie do risotto, to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Wzbogacona o różnobarwne warzywa nie tylko wygląda, ale smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 50 g parmezanu
- 1/2 cukinii
- 5 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka i oregano
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, zeszklić, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać jeszcze chwilę. Wsypać suchą kaszę pęczak, wymieszać i prażyć przez około minutę. Wlać 1 szklankę bulionu, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Gdy bulion zostanie wchłonięty, dodać kolejną porcję, tak, by kasza była przykryta. Gotować do miękkości pęczaku. Pod koniec gotowania dodać podsmażone warzywa.
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka. Gdy będzie rumiany, przełożyć go do kaszy i wymieszać. Całość dusić jeszcze przez chwilę. Posypać parmezanem i odstawić pod przykryciem na 10 minut, po czym podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy