Kasza/ Obiad/ Wege

Wege gołąbki z kaszą jaglaną, warzywami i orzechami

Lubicie kaszę? Ja bardzo! Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać 6 porcji produktów zbożowych*A od wczoraj, kiedy dowiedziałam się o zakwalifikowaniu się do finału konkursu „Kasza? Lubię ją!”, darzę ją jeszcze większą sympatią. Bardzo mi miło, że mój przepis na Jaglane brownies z truskawkami został doceniony. Już niedługo czekają mnie warsztaty z Andrzejem Polanem i konkursowe gotowanie. Wasze kciuki na pewno się przydadzą 🙂

* więcej informacji na temat kasz znajdziecie na stronie Lubię Kaszę

No dobra, trochę się pochwaliłam, ale wstęp nie jest tak zupełnie poza tematem dzisiejszego wpisu. Ostatnio bowiem wykorzystałam kaszę jaglaną do stworzenia pysznego obiadu. Wraz z mamą przygotowałam gołąbki. Mama – tradycyjne z farszem mięsno-ryżowym, ja – wegetariańskie, z nadzieniem z kaszy jaglanej, orzechów włoskich i kolorowych warzyw. Ten farsz powstał zupełnie spontanicznie, ale smak całości podbił moje (i nie tylko) serce. Mamo, jesteś wielka, że nauczyłaś mnie tak zgrabnie zwijać gołąbki. Bo pamiętajcie, w kuchni trzeba uczyć się od najlepszych! 🙂

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła (w wersji wegańskiej zastąpić olejem)

  • sól, pieprz, papryka słodka, szczypta chilli, świeży koperek i bazylia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 żółtko (w wersji wegańskiej można pominąć)

Z kapusty wycinamy głąb, liście obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, by nieco zmiękły. Wyjmujemy i odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut, aż pieczarki odparują wodę.
Paprykę i cukinię dobrze myjemy i osuszamy. Kroimy w niewielką kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy najpierw paprykę (musi smażyć się najdłużej), a następnie cukinię i marchewkę. Całość przyprawiamy do smaku, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Podsmażamy około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Tak przygotowane warzywa łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy posiekane zioła i orzechy i ewentualnie doprawiamy farsz. Dodajemy żółtko, aby całość się związała. 
Na każdy liść kapusty nakładamy 2 łyżki farszu i zwijamy gołąbki. 
Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym, podlewamy kilkoma łyżkami wody lub bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut.
Bardzo dobrze komponują się z sosem pomidorowym. 
Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Karolina
    8 września 2020 at 07:24

    Pani Aneto, przygotowuję się do zrobienia gołąbków :). W związku z tym 2 pytania:
    1. Ile kaszy niegotowanej jest potrzebne?
    2. Czy można użyć całe jajko, czy koniecznie powinno być tylko żółtko?

    • Reply
      Planeta Smaku
      8 września 2020 at 08:29

      Pani Karolino, już śpieszę z odpowiedziami:)
      1. Około 3/4 szklanki suchej kaszy
      2. Można użyć jednego, mniejszego jajka. W moim przypadku kasza była dość kleista, więc samo żółtko wystarczyło, żeby związać farsz 🙂
      Pozdrawiam!

      • Reply
        Karolina
        14 września 2020 at 15:23

        Pani Aneto, smak farszu jest wybitny, idealny. To moje pierwsze w życiu gołąbki ale na pewno nie odstatnie. Przepis już zapisany. Musiałam tylko piec ok 45 min. (piekłam pod przykryciem) ale pewnie to kwestia kapusty. PYCHOTA!!!

    Skomentuj