W końcu doczekałam się słońca za oknem. Mam nadzieję, że tym razem zostanie z nami na dłużej.
Pamiętacie wpis o tym jak zrobić idealną mrożoną kawę? Postępując w taki sam sposób możemy łatwo wyczarować baaardzo orzeźwiającą, miętową wersję. Przyda się na zbliżający się (mam nadzieję) gorący okres!
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki naparu z herbaty miętowej*
- mleko
- kilka kostek lodu
- listki mięty do dekoracji
* 1 torebkę herbaty zaparzyć w 1/2 szklance wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kawę i cukier wsypać do słoika. Dodać zimną herbatę, zakręcić szczelnie i energicznie potrząsać przez kilkadziesiąt minut, aż do uzyskania gęstej pianki. Można też przygotować kawę w blenderze kielichowym, miksując pulsacyjnie. Tak przygotowaną kawę przelać do wysokiej szklanki i dopełnić mlekiem. Dodać kostki lodu i udekorować gałązką mięty.
Brak komentarzy