Koktajle/ Śniadanie

Jeżynowo-jagodowy koktajl z serkiem wiejskim

Czy wiecie, że  fioletowe owoce i warzywa zawierają silne antyoksydanty, które pomagają zwalczać objawy starzenia? To bardzo dobre źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Ponadto owoce w kolorze fioletu, a więc jagody i jeżyny, obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz zbawiennie wpływają na nasz wzrok. Owoce te posiadają jeszcze szereg innych właściwości zdrowotnych, więc z pewnością warto po nie sięgać, szczególnie w okresie letnim – kiedy są łatwo dostępne.

No dobrze, zmiksowanie jagód z jeżynami to nie jest żadna filozofia. Ale warto wzbogacić taki koktajl o dodatek białka, jakim jest serek wiejski. Po dokładnym rozdrobnieniu nie wyczujemy jego specyficznej struktury, a dosładzając napój miodem – zniwelujemy lekko słonawy posmak serka. Pijcie więc na zdrowie!


Jeżynowo-jagodowy koktajl z serkiem wiejskim


Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 100 g serka wiejskiego
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 2 łyżeczki (lub więcej) miodu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu – świeżo zrobiony koktajl zawiera najwięcej wartości odżywczych.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj