Czy wiecie, że fioletowe owoce i warzywa zawierają silne antyoksydanty, które pomagają zwalczać objawy starzenia? To bardzo dobre źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Ponadto owoce w kolorze fioletu, a więc jagody i jeżyny, obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz zbawiennie wpływają na nasz wzrok. Owoce te posiadają jeszcze szereg innych właściwości zdrowotnych, więc z pewnością warto po nie sięgać, szczególnie w okresie letnim – kiedy są łatwo dostępne.
No dobrze, zmiksowanie jagód z jeżynami to nie jest żadna filozofia. Ale warto wzbogacić taki koktajl o dodatek białka, jakim jest serek wiejski. Po dokładnym rozdrobnieniu nie wyczujemy jego specyficznej struktury, a dosładzając napój miodem – zniwelujemy lekko słonawy posmak serka. Pijcie więc na zdrowie!
Jeżynowo-jagodowy koktajl z serkiem wiejskim
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki jeżyn
- 100 g serka wiejskiego
- 150 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- 2 łyżeczki (lub więcej) miodu
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu – świeżo zrobiony koktajl zawiera najwięcej wartości odżywczych.
Brak komentarzy