Śniadanie/ Wytrawne

Grzanki ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Ostatnio tak się szczęśliwie składa, że większość poranków mam wolnych. Uwielbiam te chwile, gdy nigdzie się nie spiesząc, mogę poświęcić na mój ulubiony posiłek trochę więcej czasu.

Nie mogę uwierzyć w to, że kiedyś wprost nienawidziłam płynnego żółtka. Kiedy mama do obiadu smażyła jajka sadzone, zawsze miałam dwa życzenia: aby nie przebiła żółtka i było ono okrągłe oraz żeby w mojej porcji nie było ani śladu płynnego jajka. W rezultacie zjadałam mocno wysmażone, wręcz wysuszone sadzone, którego z kolei teraz bym nie tknęła… 😉 Gust jednak się zmienia. Dziś najbardziej lubię jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Takim, który perfekcyjnie rozlewa się po talerzu. Na samą myśl cieknie mi ślinka…

Chrupiące grzanki ze szpinakiem i jajkiem w koszulce to pyszna propozycja na wytrawne śniadanie, choć oczywiście podać je możecie o każdej porze dnia. Ja uwielbiam jajka na śniadanie. Dla mnie to kompozycja idealna. Dzisiejszy przepis to w zasadzie bardziej inspiracja, jednak namawiam Was gorąco do jego wypróbowania!

Składniki (1 porcja):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego (u mnie słonecznikowy)
  • pół opakowania świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • sól i biały pieprz

Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić z dwóch stron na patelni z dodatkiem odrobiny masła.

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem. Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z patelni, odcisnąć nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ułożyć na grzankach.
W rondelku zagotować wodę z łyżką octu i szczyptą soli. Jajko (każde osobno) wbić do miseczki. Ostrożnie wlać na wrzątek, zmniejszyć ogień i bardzo delikatnie łyżką zawijać brzegi jajka do środka (tak, by nadać białku ładny, kulisty kształt). Gotować przez około 2 minuty, po czym wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i ułożyć na szpinaku. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Grzanki posypać szczyptą soli i białego pieprzu.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj