Kaszotto to potrawa bardzo podobna w sposobie wykonania do risotta. Różni się tylko głównym składnikiem – jak sama nazwa wskazuje, zamieniamy ryż na kaszę. Dobrze sprawdzą się grubsze kasze, np. gryczana lub pęczak, jak i drobniejsze, np. kasza jęczmienna.
Pamiętacie moją relację z konkursu „Kasza? Lubię ją!”? Obiecałam, że podzielę się z Wami moim przepisem na finałowe danie, którym udało mi się podbić podniebienia Jury i dzięki któremu zdobyłam główną nagrodę w tym konkursie. Motywem przewodnim w naszym wyzwaniu była kasza jęczmienna. Wylosowanym przeze mnie wiodącym składnikiem miały być grzyby leśne. Powstało więc bardzo aromatyczne, bogate w smaku kaszotto, które uzupełniłam ziołowo-orzechową kruszonką z dodatkiem długo dojrzewającego sera. Ta posypka idealnie uzupełniła całe danie i bardzo zachęcam, by ją przygotować!
Składniki:
- 1 torebka kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 5 podgrzybków (korzystałam z mrożonych; należy je wcześniej rozmrozić)
- 4 duże pieczarki
- 3 plastry boczku
- Ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 goździk, 1 liść laurowy
- 2 łyżki startego twardego sera, np. Bursztyn lub parmezan
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz
Kruszonka orzechowo-ziołowa:
- Garść orzechów laskowych
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązka rozmarynu (same igiełki)
- 4 łyżki startego twardego sera, np. Bursztyn
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią rozmaryn, goździka i liść laurowy, podgrzewać jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Podgrzybki (lub inne leśne grzyby, np. borowiki) pokroić w drobną kostkę i dorzucić do cebuli. Podsmażyć przez kilka minut, po czym dodać pokrojone drobno pieczarki. Lekko posolić. Na końcu dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć przez kilka minut, mieszając.
Do grzybów, cebuli i czosnku wsypać suchą kaszę jęczmienną. Podsmażyć przez około 1 minutę, mieszając, aż kasza lekko się podpraży. Następnie stopniowo dolewać bulion, tak, by każdorazowo przykrył całą kaszę. Mieszając cały czas, gotować kaszotto i dolewać kolejną porcję bulionu, gdy pozostała zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec dodać jeszcze gałązkę rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Gdy kasza będzie wystarczająco miękka, zestawić patelnię z ognia, dodać masło i starty ser, wymieszać.
Przygotować kruszonkę: w moździerzu utrzeć orzechy, zioła, ser i oliwę. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć porcję kaszotto, posypać kruszonką. Udekorować gałązkami rozmarynu i posiekanymi orzechami laskowymi.
Podawać od razu.
To moja konkursowa propozycja – z dużą ilością orzechowej kruszonki 🙂 |
Brak komentarzy