Obiad/ Tarty wytrawne

Tarta ze szpinakiem, pieczarkami i serowym beszamelem

Wytrawne tarty to dla mnie idealna propozycja obiadowa. Zagniatam ciasto na spód, przeglądając jednocześnie zawartość lodówki i kuchennych szafek w poszukiwaniu inspiracji na nadzienie. I chociaż tartę ze szpinakiem przerabiałam już na wiele różnych sposobów (zobacz tutaj, tutaj i tutaj), ciągle wyszukuję nowe połączenia i z każdym jestem coraz bardziej zadowolona z efektu. Tym razem tarta ze szpinakiem, pieczarkami i serowym beszamelem podbiła podniebienie wszystkich (!!!) domowników. Obłędny beszamel daje tutaj niesamowity efekt. Ten przepis ląduje na mojej liście TOP (która wbrew pozorom wcale nie jest rozległa). Czy potrzeba Wam lepszej rekomendacji?
 




Składniki:

Ciasto:
180 g mąki pełnoziarnistej
40 g mąki pszennej
90 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 jajko
1 żółtko

Beszamel:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
ok. 300 ml mleka
50 g sera żółtego
sól, pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko

Wypełnienie tarty:
150 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
5 pieczarek
1/2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz

Z podanych na ciasto składników zagnieść kruchy spód. Uformować w dysk, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Rozwałkować schłodzone ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wyłożyć nim dno i boki formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Podpieczony spód wyjąć i ostudzić.

Beszamel: w rondelku roztopić masło. Mieszając trzepaczką, dodać mąkę i dokładnie rozprowadzić. Ciągle mieszając, by pozbyć się grudek, dodawać stopniowo mleko. Gdy sos zacznie gęstnieć i będzie gładki, dodać starty ser żółty, wymieszać i postawić na małym ogniu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do ostudzenia, a następnie połączyć z jajkiem.

Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić na nią ząbek czosnku w łupinie. Dodać liście szpinaku, posypać odrobiną soli i smażyć, aż szpinak straci objętość. Przełożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.
Patelnię ponownie postawić na ogniu, dodać 1 łyżkę masła. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle ze szczyptą soli i pieprzu.

Na podpieczonym spodzie wyłożyć szpinak. Zalać beszamelem i na wierzchu ułożyć pieczarki. Posypać pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj