Obiad/ Tarty wytrawne

Tarta z botwinką

Czas na botwinkę! Sezon na to warzywo nie trwa zbyt długo, warto więc skusić się na różne dania z jej użyciem. Od klasycznej zupy z botwinką po nieco bardziej złożoną (ale wcale nie skomplikowaną) tartę. Polecam, dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno 🙂




Składniki:

  • Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 85 g masła
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • po szczypcie: papryki ostrej, kurkumy, ziół prowansalskich
  • Nadzienie:
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 45 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • pęczek botwinki (buraczki i liście)
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Mąki połączyć, wymieszać z solą, proszkiem i przyprawami. Dodać żółtko i masło, zagnieść jednolite ciasto, dolewając wodę. Uformować z ciasta dysk i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o śr. 26 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Botwinkę bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Drobno pokroić zarówno liście, jak i buraczki.
W misce zmiksować jajka, jogurt i śmietankę. Dodać starty żółty ser i wymieszać. Wrzucić pokrojoną botwinkę i posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wymieszać.
Na podpieczony spód wylać nadzienie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj