- Ciasto:
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 70 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 85 g masła
- 50 ml wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- po szczypcie: papryki ostrej, kurkumy, ziół prowansalskich
- Nadzienie:
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 45 g sera żółtego
- 3 jajka
- pęczek botwinki (buraczki i liście)
- ząbek czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Mąki połączyć, wymieszać z solą, proszkiem i przyprawami. Dodać żółtko i masło, zagnieść jednolite ciasto, dolewając wodę. Uformować z ciasta dysk i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o śr. 26 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Botwinkę bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Drobno pokroić zarówno liście, jak i buraczki.
W misce zmiksować jajka, jogurt i śmietankę. Dodać starty żółty ser i wymieszać. Wrzucić pokrojoną botwinkę i posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wymieszać.
Na podpieczony spód wylać nadzienie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!
Brak komentarzy