Szybkie i bardzo smaczne muffiny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych sprawdzą się doskonale w roli podwieczorku. Kwaśny rabarbar przyjemnie ożywia deser, a chrupiąca kruszonka nadaje dodatkowego charakteru. Obowiązkowe do zrobienia w sezonie!
inspiracja: Moje Wypieki
Składniki na 12 sztuk:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 50 g płatków owsianych
- 110 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 laski rabarbaru
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki zimnego masła
Rabarbar pokroić w kostkę i odstawić.
W misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i razową, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugim naczyniu połączyć jajko z mlekiem i olejem. Wymieszać ze sobą obie masy, mieszając łyżką do połączenia składników. Dodać rabarbar i wmieszać do ciasta.
Składniki na kruszonkę zagnieść. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką.
W misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i razową, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugim naczyniu połączyć jajko z mlekiem i olejem. Wymieszać ze sobą obie masy, mieszając łyżką do połączenia składników. Dodać rabarbar i wmieszać do ciasta.
Składniki na kruszonkę zagnieść. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy