Desery/ Muffinki

Czekoladowe babeczki z kremem jeżynowym

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie jeżynowego kremu, który ostatnio prezentowałam na blogu, polecam zrobić te babeczki. Czekoladowe muffiny, blackberry curd i delikatny krem z dodatkiem kaszy manny nie tylko smakują, ale i wyglądają zachęcająco. Warto je zrobić w jeżynowym sezonie.


Składniki na 6 szt.
  • Babeczki:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki jeżynowego kremu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki lub malinowego

Jajko, olej i jogurt połączyć w misce. W osobnym naczyniu wymieszać mąki, proszek, cukry i kakao. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką do połączenia. Ciastem napełnić przygotowane foremki do muffinek (silikonowe lub papierowe) do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Ostudzić.
Przygotować krem: w rondelku zagotować mleko z dodatkiem cukru. Wsypać kaszę i energicznie mieszając, gotować, aż manna zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Zimną kaszę zmiksować z dodatkiem kremu jeżynowego i likieru. Gdy składniki się połączą, wymieszać z jogurtem. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
Z każdej babeczki wyciąć środek i wypełnić go jeżynowym curd’em. Na wierzchu nałożyć krem jeżynowy z kaszą manną. Udekorować wedle uznania listkami mięty, blackberry curd i kolorową posypką. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj