Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie jeżynowego kremu, który ostatnio prezentowałam na blogu, polecam zrobić te babeczki. Czekoladowe muffiny, blackberry curd i delikatny krem z dodatkiem kaszy manny nie tylko smakują, ale i wyglądają zachęcająco. Warto je zrobić w jeżynowym sezonie.
Składniki na 6 szt.
- Babeczki:
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- Krem:
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki jeżynowego kremu
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki lub malinowego
Jajko, olej i jogurt połączyć w misce. W osobnym naczyniu wymieszać mąki, proszek, cukry i kakao. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką do połączenia. Ciastem napełnić przygotowane foremki do muffinek (silikonowe lub papierowe) do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Ostudzić.
Przygotować krem: w rondelku zagotować mleko z dodatkiem cukru. Wsypać kaszę i energicznie mieszając, gotować, aż manna zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Zimną kaszę zmiksować z dodatkiem kremu jeżynowego i likieru. Gdy składniki się połączą, wymieszać z jogurtem. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
Z każdej babeczki wyciąć środek i wypełnić go jeżynowym curd’em. Na wierzchu nałożyć krem jeżynowy z kaszą manną. Udekorować wedle uznania listkami mięty, blackberry curd i kolorową posypką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy