Przetwory

Krem jeżynowy (blackberry curd)

Blackberry curd to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie jeżyn. Gładki, lekko kwaśny krem idealnie nada się jako nadzienie do ciasta, naleśników,  dodatek do kanapek lub… po prostu, wyjadany łyżeczką 😉 Nie jest trudny do zrobienia, a zdecydowanie warto!

 

Składniki na jeden słoiczek (250 ml)

  • 250 g jeżyn
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła

Owoce umyć, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Zagotować, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, następnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Powstałe puree ponownie umieścić w rondelku i lekko podgrzać. W misce zmiksować żółtko, mąkę i śmietankę. Mieszając, dolewać gorące puree jeżynowe. Dodać masło i energicznie wymieszać, aż krem zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i odstawić do ostudzenia, po czym wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

A już niedługo na blogu przepis z wykorzystaniem tego pysznego kremu 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj