Blackberry curd to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie jeżyn. Gładki, lekko kwaśny krem idealnie nada się jako nadzienie do ciasta, naleśników, dodatek do kanapek lub… po prostu, wyjadany łyżeczką 😉 Nie jest trudny do zrobienia, a zdecydowanie warto!
- 250 g jeżyn
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła
Owoce umyć, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Zagotować, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, następnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Powstałe puree ponownie umieścić w rondelku i lekko podgrzać. W misce zmiksować żółtko, mąkę i śmietankę. Mieszając, dolewać gorące puree jeżynowe. Dodać masło i energicznie wymieszać, aż krem zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i odstawić do ostudzenia, po czym wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
A już niedługo na blogu przepis z wykorzystaniem tego pysznego kremu 🙂
Brak komentarzy