Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki

Lubię zamykać smak lata w słoiczkach. W tym roku mam ich już całkiem sporo. Dżemy, konfitury, powidła. Idealne na przywołanie wakacyjnych wspomnień, gdy za oknem będzie już mniej kolorowo. Czarna porzeczka? Uwielbiam ją za orzeźwiającą kwaskowatość. Pasuje na kanapki, z twarogiem, z owsianką. Niezastąpiona przy ciastach z kremami. Zróbcie koniecznie!

Składniki (na ok. 4 słoiki):

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 500 g cukru
Owoce dokładnie płuczemy, usuwamy fragmenty gałązek i listki. Umieszczamy je w dużym garnku, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pozostały cukier i mieszamy. Zmniejszamy gaz i często mieszając, gotujemy przez około pół godziny, aż dżem zgęstnieje. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, szybko zakręcamy. Słoiki stawiamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj